Rólunk

A szervezet tevékenysége, eddigi eredményeinek bemutatása

A Baranya megyei üdülőfaluban, Orfűn a vízimalom volt molnárházában és környékén több mint 30 éve fafaragó központ működött, belőlük nőtt ki az egyesülési törvény jóvoltából 1998-ban az Orfűi Kézműves Egyesület.

Célunk a kézműves hagyományok- felkutatása, megismerése és megismertetése, megőrzése, ápolása, élő műhelyek kialakítása, a szabadidő kultúrált, közösségi eltöltése. A kézműves társadalom életvitelének, szokásainak, ünnepeinek megismerése és megismertetése. Az egyesület nem üzleti célú, közösségi, szabadidős szálláshelyet is működtet.

Az alapszabályzatban meghatározott célokat minden évben mind minőségében, mind mennyiségében fokozatosan bővítve teljesítettük, erről az épületünket biztosító orfűi önkormányzatnak évről-évre eredményesen beszámoltunk. Az önkormányzattal a kapcsolatunk nagyon jó, egyesületünk alkotóházát és műhelyeit tartós használatba adták nekünk. Ezen felül a működésünket támogatni nem tudják, ezért ragadunk meg minden lehetőséget, ami a folyamatosan bővülő egyesületi létszámunkat és tevékenységi körünket finanszírozni tudja.

Kézműves házunkat több alkalommal sikeres pályázat segítségével formálhattuk, alakíthattuk, erőnk teljéig bővítettük, szépítettük.

Nálunk számos régi mesterséggel találkozhatnak: mint például a fazekasság, fafaragás, kosárfonás, nemezelés, bőrözés, gyertyamerítés, gyöngyfűzés és –szövés, rafiaszövés, csuhéfonás. A faesztergályozást, mint régen, lábhajtással végezzük. 2013-ban egy több mint 200 éves könyvkötőgépet ajándékozott nekünk az Erdélyből származó tulajdonosa, ezért alakítottuk ki a könyvkötő műhelyt is az alkotóházunkban.

Az előző években is több sikeres kézműves rendezvényt, mesterség bemutatót és foglalkozást tartottunk, ahol több ezer ember fordult meg. Programjaink többsége Alkotóházunkban zajlott, de a megye és az ország több helyén és neves eseményén voltunk tevékeny résztvevői a különböző hagyományőrző rendezvényeknek.

Hosszú évek óta rendszeresen tartunk kézműves tematikusképzéseket: kosárfonó és fazekas táborokat, több turnusban gyermek napközis heteket, fafaragó táborokat, gyékény napokat, nemez és bőrműves hétvégéket és táborokat.

Több kiállítást rendeztünk alkotóházunkban Kanál (1999. és 2002.) Balta, fejsze, bárd (2000.) Fúró, fűrész (2001.) Láda, doboz, skatulya (2003.) Fa, szalma és kéreg edények (2004.) Sütő, főző edények (2005.) Zár, vas, vasalat (2006.) Zsák (2007.) 10 éves az Orfűi Kézműves Egyesület (2008.) Amikor még együtt éltünk a természettel  (2009.) Finn fafargók Haapio-Ladik (2012.) Kézzel-lábbal és Szívvel-lélekkel (2013.)

Tagjaink önálló kiállításait hosszan lehetne sorolni, Orfűn, Pécsett, Komlón vagy Budapesten rendszerint megmutathatják alkotásaikat, önálló tárlat keretében is.

A jeles napokat ingyenes foglalkozásokkal ünnepeljük meg, miden évben 8-10 alkalommal. Jégtörő Mátyástól a Gergely járásig, húsvéti készülődés, Szent György nap, pünkösd, új kenyér ünnepe, Szent Mihály, Márton, Erzsébet, Katalin napok, Lucázás.

Egyesületünk vezetése stabil és egységes.

2014. január 22-én, a Baranya megyei Kultúra napi ünnepségen egyesületünket a hagyományőrző és közösségépítő tevékenysége miatt díszoklevéllel jutalmazták.

Kapcsolat

    captcha

    Üzenet törlése

    Galéria